Da l’ je to sudbina il’ ko zna šta li je, kako opeva jedna naša večita pesma? To najbolje one znaju – cure, devojke ili žene u svojim srednjim i poznim tridesetim ili čak i ranim četrdesetim koje iz ovog ili onog razloga nisu još uvek našle svoju srodnu mušku dušu. Koje su i dalje bez svog partnera, bio ili ne bio on u ulozi njihovog muža, momka, dečka. To je toliko sve prisutnija pojava u našem društvu da je skoro za zaplakati! Galopirajuća epidemija neobjašnjive samoće. Ima li joj leka, bar da se ublaži ili proredi?

Vreme je za udaju

Izvor fotografije: blog.nasasvadba.rs

Ne zna se ko tu više gubi?! Ili naše društvo i država ili momci kojih „nema“ ili koji ne „vide“? Ili pak, one same, pored njihovih porodica koje možda i najviše, u tom nizu gubitnika, osećaju taj gubitak? Ili bolje reći odsustvo dobitka. Mrtva trka među svima njima! A ja mislim da tu svi definitivno gube!

To je ona situacija kada ne treba biti pametan pa znati i zaključiti da bi trebalo drugačije. Svi su tu pametni, ali nisu svi podjednako odgovorni prema toj pameti. Palicu najveće odgovornosti ipak moraju najvisočije podići „one“ kojima ovim putem želim svu sreću ovoga sveta da uskoro pronađu svoju tzv. „srodnu dušu“. I da s njom nastave onaj, ujedno i fini i trnoviti put koji nam je majka priroda ili naš Svevišnji, kako ko hoće, ostavio u logični amanet. Upotrebih li ja reč „SRODNU“?

Jesam i nisam bez razloga. Upotrebio sam je za grupu onih devojaka koje vole da biraju i birkaju. Da čekaju svog princa na belom konju zbog tog „rajski belog“ konja, a ne zbog princa ili prinčeva kojih toliko pešice prođe pored njih u životu… I tako čekaju i tako biraju godinama dok godine na kraju ne izaberu njih i „ne podave ih“ u sopstvenom siromaštvu samoće…

Samoca

Izvor fotografije: telegraf.rs

Poenta je dati nekome šansu i priliku da pokaže svoje vrednosti i vrline. A ne da ga brišemo odmah i na „prvu gumicu“ zbog njegovih mana i nedostataka koje i sami imamo. Ukoliko postoji i jedan, onaj preko neophodni, atom hemije za taj prvi susret i blizinu, treba svakako pružiti šansu! Ne njemu, nego sebi. Ne jednu, nego više njih… Ako neko očekuje onu filmsku scenu upoznavanja i momentalne ljubavi sa srećnim krajem, neka ugasi svoj „ružičasti televizor“ dok je još na vreme. Ionako na tim ružičastim frekvencijama nema ništa zdravo, pametno ni korisno videti!

Niko ne kaže da je lako i jednostavno. Stotinu tu sudbina ima i svakoj bi čovek poverovao. No, ni to ne može niko da dokaže! Ne može tamo neka nedokazana sudbina biti opravdanje za takvu situaciju. Jesi li ti, draga moja, zavrnula i zavrtala rukave po tom „sudbinskom pitanju“? Jesi li dala sve od sebe da ne rasteraš ili oteraš sve od sebe, a zbog one rajske beline prinčevog konja?

Ko će evo meni dokazati da je neko u tim godinamа još uvek sam, a zbog te sudbine? Zbog te jedne reči o kojoj se toliko priča i na koju se toliko oslanja, vadi, teši i obeshrabruje? Ja bih takvima preporučio da je ipak malo ostave po strani. Da zavrnu rukave i da učine sve što je do njih samih, pa neka sudbina radi šta je naumila. Da sebi kasnije ne mogu zameriti ono što sigurno hoće, ako sada ne čine sve što su trebale i mogle… Ili ako čine sve što nisu trebale i nisu smele. A čvrsto verujem da nema te „sudbine“ koja ne menja svoje prvobitne namere i koja neće pokleknuti pred čvrstom voljom, odlučnom željom, jakom namerom i očiglednih dela iza kojih stoji ogroman trud njenog vlasnika!

Znam da teško ičim mogu pomoći, ali evo da se malo okuražim i dam odgovor na nepostavljeno pitanje: „Hajde pametnjakoviću, kad se već praviš toliko pametan, daj koji savet!“:

 • Prvo i osnovno – vodi računa i poradi na sebi u svakom smislu, izvuci maksimum i održavaj ga. Komplekse potisni, već smo rekli da smo svi puni mana i nedostataka!
 • Ustručavanja bilo koje vrste zaboravi! Ti i tvoja budućnost ste u pitanju, a vreme odmiče! Preuzmi apsolutnu ulogu onoga koji intezivno „traži, hoće i napada“, a ne pasivno „želi, čeka i brani se“.
 • Dvoumiš se i preganjaš po sebi da li da se javiš tom i tom muškarcu. E pa javi mu se odmah danas i da te zamolim – ne glumi, već ostvari ulogu srećne i ispunjene žene.
 • Dok onaj najbitniji – porodični, ne budeš stekla i imala, molim te, onaj ženski sujetni ponos ostavi u praznom porodičnom albumu sa slikama. Tako ćeš ga brže popuniti!
 • Cilj ne bira sredstva niti ona posustaju pred bilo kakvim predrasudama, tuđim mišljenjima, očekivanjima. Ignoriši ih i izbori se za svoju sreću, ljubav, pažnju i zaštitu.
 • Mlađe, uvek slađe! Nipošto se ne libite mlađih muškaraca pa neka priča ko šta hoće. Sve do nekih 7-8 godina je razumljivo, izvodljivo i prihvatljivo! Starijih i više od toga.
 • Razveden – kao da nikad nije ni bio oženjen. Je l’ treba nečiji i nekadašnji „potpis“ u tamo nekoj knjizi da diskvalifikuje nekoga kao kvalitetnu osobu i partnera?
 • Razveden sa decom? Pa šta? To treba ceniti, a ne osuđivati. Ko može i prihvatiti. Čovek je imao samo najbolje namere koje će sigurno opet imati…
 • Ne ruši i ne narušavaj ničiju sreću, ne otimaj tuđe, ali daj „vremensku šansu“ i onima u braku dugo nesrećnim. Nekim brakovima je već „odzvonilo“, sa tobom ili bez tebe.
 • Propuštenih prilika više ne sme biti, niti ijednu smeš propustiti, jer možda je baš ta ona prava koja se ne propušta. Svakoj se više mora dati ne 1, nego 3 šanse!
 • „Tvoj poštar je već oženjen“ – izlazi i kreći se što više iz kuće. Najobičnija šetnja može biti „to“. Odazivaj se svojim prisustvom i tamo gde ti se ne ide. Budi s osmehom na svakom koraku…
 • Nikako ne beži od prijateljskih preporuka i svakoj izađi u susret! Koliko god to zvučalo „starinski“, znaju biti dragocene.
 • Priseti se ko se sve interesovao za tebe proteklih godina. Proveri gde su ti ljudi sada i ima li ko dostupan da vredi među njima? Iniciraj prva taj kontakt.
 • Lati se društvenih mreža i posveti im se maksimalno. „Uljudi“ svoj profil pa opleti redom sa „srrčom“ (pretragom). Kreni od prijatelja, pa njihovih prijatelja… I ne zaboravi da si se bilo kakvog ustručavanja maločas odrekla.
 • Ne libi se ni onih sajtova za upoznavanje pa neka priča ko šta hoće. Proveri koji je najpouzdaniji, otvori iskren profil pa tragaj, napadaj i čekaj napad na „svoju sreću“.
 • Ukoliko bilo gde i na bilo kom mestu primetiš i osetiš onaj obostrani „inicijalni atom hemije“ sa nekim, ne puštaj ga nikako. „Po svaku, čak i najskuplju cenu“ – nađi način i priđi mu ukoliko to on već nije, ne sme ili ne namerava učiniti.

S godinama, svest o svemu traži veća opravdanja za svoje postojanje, apetiti debljaju, kriterijumi ne mršaju… Manje je i snage i energije i vemena za ona „hujkanja i skitaranja“ iz „dvadesetih“ koje su osim provoda i zezancije trebala da posluže za još nešto… Ta neugodna „četvorka“ je nekome sve bliža, a nekome sve gorča. No, nikada nije kasno, dozovi se, poslušaj me ponešto i pošalji mi uskoro sliku sa svog venčanja. Javno ću je, presrećan, objaviti. Neka ti je sa srećom!

7 thoughts on “Vodič za udaju neudatih, a odavno zrelih za udaju

 1. Davorka Miljkovic каже:

  Wooow…mojj prvi utisak je, : Davorka ovo je upućeno lično tebi!
  Bože moj,čitam i ne verujem…g.Vukoje jeste li vidoviti???…Jedino objašnjenje trenutno koje mi pada na pamet je to…jer kako drugačije ovo da shvatim…?..muškarac razmišlja kao ja (žena)…ne,nije moguće..
  Sada sam još sigurnija da sam na pravom putu,jer želim da uradim upravo ono o čemu pišete, ..eh da, razlika je ta što nisam devojka,niti žena slobodna…udata sam,to znate…trpi taj papir mnogo,pa i činjenicu da sam udata.,ali nadam se ne još zadugo…bar ne na ovaj ili ovakav način.
  Srdačan pozdrav…u nadi do skorog viđenja!!!

 2. vesna каже:

  Majstor si pisane reči, nema šta. Predlazem ti -sledeca tema ista,samo namenjena muškarcima, jer su oni, izgleda ti koji su digli ruke i izgubili samopouzdanje.Imam dosta prijateljica koje su u toj situaciji, i veruj mi ne biraju, ali im se nista ni ne nudi..Niko im ne prilazi,svi biraju da budu zatvoreni u svoj komfor, ne menjajuci nista..Narocito muškarci

 3. hercegovka каже:

  Složila bih se sa Vesnom. Mislim da su muškarci ti koji su inertni i nezainteresovani (za normalne odnose sa normalnim devojkama). Osnivač sam teorije (koja se u velikom broju slučajeva pokazala kao tačna) da ukoliko devojka želi nekog muškarca za sebe a on inicilano NIJE baš zainteresovan — od tog spajanja nema ništa, pa makar devojka upotrebila sve ovozemaljske sile da ga osvoji ili mu bar privuče pažnju. Jednostavno, efekat je suprotan uloženom trudu — Što se ona više trudi — to gore po nju. A u obrnutom slučaju — ako momak želi da bude sa nekom devojkom, a ona ga ne primećuje ili joj se uopšte ne sviđa ili ga čak i mrzi .. ako se muškarac iole potrudi — osvojiće je. Nezavisno od ove teorije, mislim da su momci ti kojima treba jedno buđenje iz samoživosti i peglanje kriterijuma kod izbora životnih saputnica… A da je tekst dobar – dobar je, al da je baš tako sve jednostrano — neće baš da može :-). Živ bio!

 4. Lana каже:

  Hmm, šta reći, sve to lepo zvuči, al’ malkice je drukčije u praksi.
  Zasukala rukave i pokušala sve, dobro ne baš sve, ali većinu navedenih predloga. 🙂
  Zašto svi misle da je problem u devojkama, a niko se ne zapita kako se današnji muškarci ponašaju?
  Da krenem redom:
  Ukoliko su mlađi, retko koji želi ozbiljnu vezu sa starijom devojkom, tada su u fazonu zabave i sticanja iskustva.
  Ako su pak stariji onda su zauzeti, a većina njih u lošim vezama ili brakovima.
  Pohrlili da se ožene, da ne zakasne,a onda hrle da svoje žene varaju….i retko koji je spreman da se razvede iako je njihovim brakovima već „odzvonilo“ kako navodiš.
  Mnogo je lepše, sigurnije, zabavnije sedeti na dve stolice, ne praviti probleme i svadju u kuci, a novoj izabranici obećavati prazne priče.
  Stariji, a slobodni, retka kategorija….ali najgora. Oni su ti koji biraju. Kriterijumima nikad kraja, pa i 100 života da živimo ne bismo im udovoljili.:)
  Tako da etooo, da l’ je to sudbina, il’ ko zna sta li je….
  Pre bih se prepustila tome i ostala sama, nego bila u lošem braku, sa muškarcem koji vara, koji ne razume, ne saoseća i ne zna da nasmeje…to su jedini kriterijumi, da li je previše???
  Pa eto predloga za sledeći post: da li takvi muškarci uopšte postoje?

 5. milena каже:

  Dragi Bobane ili je bolje da kazem „draga Saveta“, procitala sam tvoj tekst kad si ga objavio al nisam stigla prije da ti napisem koju rijec o ovoj tvojoj analizi “ nesretnih“ djevojaka. Mislim da si u svom tekstu dao jednu lijepu poruku a to je postanite ocajne molim vas!! Tema je super samo ne znam sta te ponukalo da pises o ovome, jer znas kakva je zenska sujeta. Pogodio si u metu sto se tice teme i citanja tvog bloga od strane zenske populacije 😉 Ne mislim da napadam ni da branim ikoga, svi smo mi individue koje same biraju svoj put. Slazem se s tobom u dosta stvari u tekstu, treba ljudima dati sansu i naravno ne treba propustati niti bjezati od upoznavanja potencijalnih partnera preko poznanika. Sve je to super. Ja sad izrazavam svoj licni stav i jedna sam od tih zena koja se nije udala zamislite sramote i tuge s kojom sam suocena! Tvoji savjeti su mi pravo simpaticni i da ti kazem prosla sam sve kategorije koje si naveo stavku po stavku. I sta cemo sad? Mislim da si se trebao osvrnuti i na pitanje muskaraca danas. Sta se desilo sa muskarcima, zbog cega su spustili kriterije, gdje im je hrabrost?Vjerovatno zvuci apsurdno kako sad spustili kriterije jel ti to sebe podcjenjujes? Pod tim “ spustili kriterije“ mislim na to rasireno misljenje muskaraca: sta ce mi ona koia ima stav, posao, zna sta hoce u zivotu? Bolje mi je da mi ona ne pametuje, ova sto govori da dragi mi je puno bolja. Necu se bar “ peglati“ s njom. Bolje da mogu da izlazim, provodim se nego da sam s nekom koja postavlja pitanja! Elem ispostavilo se da mi zene biramo. Pa kad bi ti ja dala imena osoba sa kojima sam provodila vrijeme, vidjeli bi da sam bas birala! To ne spada ni u jednu kategoriju ali moj izbor. Ispostavilo se da ne funkcionisemo i to je to. Slazem se sa djevojkom koja je ostavila komentar iznad ovoga. Bolje biti sam nego sa svakim. I da za sve dusebriznike ja sam jako sretna i zadovoljna mlada zena. Bez lazne skromnosti postigla sam i prosla dosta toga za razliku od nekih zena koje su se udale jako mlade. Ne zalim ni jednog trenutka u svom zivotu, kao sto vjerujem da i one ne zale u svojim zivotima. Sve je stvar izbora. Vidjela sam jedan jako ruzan komentar na fb ispod tvog teksta da zene danas nece da imaju porodicu. Jadno i zalosno je osudjivati i kategorisati takve djevojke. Vecina njih ima losa iskustva sto je jedan od razloga sto su same, neke su vjerovatno svjesne svog postojanja i radile su na sebi pa ne mogu bas da dozvole emotivno i intelektualno izivljavanje tamo nekog dase. A da li su one dragi kolega pitam ja tebe zavrsile sa svojim zivotom po pitanju muzeva? Jel ti mislis da one nemaju vremena da je njihovo proslo i da su propustile sve vozove..kao kupite psa vi nemate sta vise u zivotu traziti. Sve te divne dame ce upoznati covjeka a ne princa koji ce se sigurno pojaviti i postovati ih zbog onoga kakve su i sta su.

 6. Boban каже:

  Poštovane,

  Davorka, Vesna, Hercegovka, Lana i Milena,

  Hvala vam! Izuzetno cijenim i vrijeme i um odvojen za pisanje ovako ozbiljnih komentara. Nažalost, koliko god da se trudio, zaista ne stižem da odgovorim na svaki i uvijek. Ali na ove i ovakve moram jer „vidim“ da u njih uložen određeni i nemali trud, napor i poriv.

  Šta da vam kažem. Svestan sam da je ovaj blog izazvao ogromnu polemiku i oprečne stvavove pojedinaca. Ogorman broj lajkova, pozitivnih komentara, ličnih privatnih pohvala i poruka zahvalnosti nikako ne anulira stavove onih koji misle drugačije. Vjerujte mi da razumijem svaku vašu iznešenu reč jer sam vješt da se i mislima prebacim u kožu onih koji drugačije i žele i misle…

  Razmišljao sam, nije da nisam. U ovom blogu ne bih mijenjao apsolutno ništa osim naslova. Jer velika je razlika da li neko želi i koliko želi da se kroz udaju ostvari u ulozi supruge, gospođe, žene ili majke. Tako da bih „one pameti“ koju i sada mogu, ali ne želim vratiti, na ovaj postojeći naslov samo dodao “ , a koje se žele udati“. I mislim da bi s tim riješio i spriječio mnogo štošta pa i tih toliko oprečnih stavova. Ovako su se u ovom i tekstu i naslovu pronašle sve one dame koje ili uopšte ne žele ili dovoljno jako ne žele tu ulogu.

  Žene, pa samim tim i vas nekolike ste krajnje u pravu da loptu treba prebaciti i u suprotnog pola dvorište. Mnoge su sugerisale da „bacim koje slovo“ i na tu temu i ja ću im izaći u suret čim uskoro stignem. Mnogo mi je žao ako sam nekoga povrijedio s ovim tekstom, ali sam ubijeđen da će većina njih zaključiti da je to bilo samo iz najbolje namjere. Da onaj, ko zaista nešto i želi, bar da sve od sebe da to i dobije… Nikakve druge sporedne konotacije moj tekst nema. Niti sam s njim htio da ponizim ili unizim ljepši pol. Niti smatram da je neko ko je ostao neudat nešto manje srećniji od onih udatih. Sve je to, kako neko i od vas reče, individualna stvar u koju neću i ne želim nikad nikom, osim meni najbližima, savjetima ulaziti. Lično imam nekoliko veoma kvalitetnih drugarica u tim jačim tridesetim koje nemaju partnera, a znam koliko ga žele. I kao njihov veliki i iskreni prijatelj nisam srećan zbog toga. I boli me taj njihov status. Neke su mi se i javile i hvala Bogu, tekst shvatile krajnje dobronamjerno, korisno i pozitivno…

  No, ovaj blog prati isuviše puno ljudi da bi svi isto mislili i zaključivali. To je više praktično nemoguće. Preko 9000 ljudi ga prati preko FB a znatno više van njega… Pa ne bi da vaskrsnu svi naši „pisani velikani“ jednim javno objavljenim tekstom postigli to jedinstvo. Naročito, između sve više nepomirljivijih jedinki – žena i muškaraca.

  S druge strane, prija mi ovolika polemika i živost na blogu. To mu je valjda i poenta. Prijate mi i vi vašim komentarima i načinom razmišljanja koje zaista cijenim! Sada vas sve pozdravljam i još jednom zahvaljujem!

  B. Vukoje

 7. Žgabs каже:

  ima jedno razmisljanje medju nama ljudima s Balkana, a koje igra ulogu u romansama. ona glasi ovako: „nesto joj/mu fali dočim se do sad nije udala/oženio“. iz te predrasude proizlaze još poneke.. najgore su mi one najprimitivnije misli koje kruze medju muskarcima, a odnose se na djevojke koje su duze same.. govore da nas treba dobro iskarandžijat ( 😀 ) pa bi bile bolje. nisam čula niti jednu ženu da je dala takav komentar na muškarca, čak i ako tako nesto misli.
  žene su u nezgodnijoj poziciji od muškaraca po samoj prirodi, jer, budimo realni – fertilnost žena gubi menopauzom, a muškarčeve spolne stanice su maltene dozivotno u funkciji. svaka kasnija trudnoca je rizičnija od rane, a trudnoću opet nosi žena.
  žene koje pređu pedesetu, a ostanu same su konstantno osuđivane kao frustrirane, fali joj k* itd. rijetko koja uspije sačuvati zdravu pamet.

  naslov ti je dobar. privukao me, ali ga ne bih otvorila da nisam vidjela da si Hercegovac. smatram da je normalno da svatko u suštini se želi „udat“. ja više volim reći udružiti snage ili pronaći suputnika u borbi do kraja. vjerovatno je reprodukcija i odgoj potomstva čovjekova najbitnija i najteža uloga koju smo potpuno zanemarili, jer jbg toliko toga moramo srušiti i toliko toga osvojiti, prodati, kupiti..
  svijet ide kvragu. za ulogu roditelja želim spremnog partnera. koliko toliko. ne bih se htjela zajebavat.
  današnji moderan čovjek (i muškarci i žene) nisu u stanju biti sami sa sobom u miru, kamoli da su sposobni biti dobri s nekim drugim. o problemima u komunikaciji ne bih ni da počinjem.

  što se tiče tvojih savjeta.. a što da ti velim 😀 sve mi znamo to sto si ti rekao. svaka prijateljica će ti reći slične stvari dok se jadamo jedna drugoj. ali si jednu stvar zaboravio, a to ce ti isto reći svaka mudra žena: najbolje ti je da se ne sekiraš, jer ljubav dođe kad se najmanje nadaš 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *