AUTORSKA PRAVA

Blog pišem isključivo iz hobija. Nikakvu materijalnu korist nemam, niti je očekujem. U kontekstu toga, nema sebičnog čuvanja, zabranjivanja, ni naplaćivanja tekstova. Oni su na oko i korist dostupni svugde i svima pa se mogu preuzimati i elektronski objavljivati, ali samo uz dva uslova:

1. Da se tekstovi objavljuju u njihovom izvornom i nepromenjenom obliku

2. Da se uz objavljene tekstove navede tačan izvor u formi linka:

     Izvor: Blog jednog Hercegovca u Beogradu

Moja neobavezna želja je da prethodno budem samo informisan da će taj i taj portal, sajt ili medij prenositi neke moje tekstove. Čisto da sam upućen i da ne budem “kao s marsa pao”, poput one situacije kada mi je koleginica s posla rekla da je “slušala” moj tekst o Novaku Đokoviću. Ispravio sam je, rekavši da ga sigurno nije slušala, nego čitala. Uz,  ponosan osmeh, ispravila je i ona mene: “Ne, baš sam ga slušala na radiju!” I to, ispostavilo se, na jednom od naslušanijih i najpoznatijih beogradskih radio servisa…

Na moju neushićenu radost, zaista se od samog početka pisanja bloga pojavilo interesovanje za prenošenje tekstova koje pišem i objavljujem. Ne samo od strane pojedinaca “pogođenih” objavljenim tekstovima već i mnogih medijskih internet portala i udruženja koji su smatrali da moji tekstovi mogu biti interesantni i od koristi njihovoj publici… O deljenju i daljem prenošenju tekstova od strane čitalaca pohvalno ću reći da je to već standardna rabota koja se meri, ne više stotinama, već hiljadama.

Što se tiče komentara na samom blogu kao i na Fejsbuk stranici bloga, gde su po navici ili praksi čitalaca uglavnom i ostavljani, biće dozvoljeni bez obzira da li se i u kojoj meri slažu i podudaraju sa stavovima iznetim u tekstovima. Sloboda i “demokratija” svakojakih misli, stavova i zaključaka čini ovaj blog bogatijim i vrednijim. A, vrlo lako će se razumeti i pretpostaviti neka nečasna ili, na bilo kojoj osnovi, vređajuća namera u komentarima i takvi komenetari neće biti “duga daha”.

S obzirom da je blog neprofitnog karaktera, sve slike na njemu su “pozajmljene” sa interneta i nisu vlasništvo bloga. Tamo gde to bude moguće, biće naveden izvor ili vlasništvo preuzete fotografije. Nijedna fotografija nema nameru da nekoga vređa ili ponižava, ona samo u datom momentu stvara slikovitu vezu i predstavu sa obrađenom temom.

I eto, to je to. Ne znam ni sam kakav sam to ja “vele” autor pa da bih pričao o svojim pravima. Ali hajde, bar da ovaj blog, rođen u znaku “hobija”, liči i ima skoro sve tehničke elemente poput nekih drugih, profesionalnih i mnogo ozbiljnijih blogova…

Leave a Reply

Your email address will not be published.