Zašto bolan na ekavici i latinici?

(У међувремену су услишене молбе и иницијативе вјерних читалаца овог блога па се текстови ипак објављују на ћирилици и ијекавици)

Hercegovci teško opraštaju izdaju! Ne, nisam niti ću izdati moju Hercegovinu, izvornom ijekavicom pričam i nakon finih 16 godina u Beogradu! Ko me zna, ko me gleda i čuje, može reći da sam juče a ne pre 16 godina “uzjahao” uz onu bijelorudinsku stranu i napustio Bileću. Doduše, tada kada sam je napuštao, dolazeći u Beograd na studije, ta strana je bila neupotrebljiva u tu svrhu jer se preko Goražda nije moglo – išlo se na drugu stranu preko Podgorice, pa po severu…

Iako je dakle ne pričam, ovde ću pisati na ekavici jer poštujem domaćina i većinu mesta i države iz koje pišem. Poštujem u krajnjem slučaju i domen ovog bloga koji se “tačka” sa “rs” a ne ba. I da budem iskren do kraja – iz obaveze prema ozbiljnoj kompaniji u kojoj radim skoro 10 godina, kao i ozbiljnoj funkciji koju u njoj obavljam, dužan sam da svu pisanu poslovnu komunikaciju obavljam na ekavici. Što je sasvim normalno i što sam prihvatio bez pogovora. Tako da mi je pisana, tj “kucana” ekavica bukvalno ušla “pod prste”. Lako se ja “prešaltam” kad treba napisati nekome nešto na ijekavici, ali u brzini života ovog, desi se da ostane neka reč na ekavici i onda još veći jadi – komentare mojih izvornih “ijekavičara” ne znam ali ih mogu pretpostaviti kad vide tako nešto… Poznajem nas, više će me “koštati” to jedno ispušteno slovo na ekavici nego čitav blog na njoj. Ovako sam sve priznao, kome se ne sviđa, neka pokuša razumeti i oprostiti, a ko to ne može, ja ću njemu to isto odmah uraditi…

Ali opet se nekako nadam i očekujem da mi to niko neće zameriti, kao i to što je blog pisan latinicom. U suštini je to sve manje bitno. Ovde je težište bačeno na sasvim drugi aspekt. Ćirilicu pišem rukom i poštujem je iznad svega pa i latinice, ali izbor latinice je u ovom slučaju čisto tehničko pitanje estetike, a ne odsustva poštovanja i vere u naše zvanično nacionalno pismo. Samo onaj koji se imalo bavi grafikom i grafičkim dizajnom, zna koliko je poteškoća pronaći adekvatan ćirilični font, a da on koliko-toliko bude lep za oko i čitanje.

Ovaj blog je tehnički ograničen već gotovom izabranom “vizuelnom platformom” na kojoj počiva, a koju je, kao i večinu ostalog na “e-polju” predvidila i napravila “latiničina ruka” zapada. I kao takav, ima određena ograničenja po pitanju izbora pisma. Nije da nisam probao  nekoliko ponuđenih ćiriličnih fontova koje ona nudi, ali to ni našta ne liči, zaista. Što nikako ne znači da je latinica lepša, ali moram priznati da je za mene lično nekako čitljivija na ovim monitorima… Neću valjda biti primoran da pravim verziju bloga na ijekavici i ćirilici?! Bolje da za to vreme nešto novo napišemo, vremenom ionako svi oskudevamo.